fredag 28 januari 2011

Stargate: Atlantis


Stargate: Atlantis är en kanadensisk-amerikansk science fiction-TV-serie, som är en spinoff från Stargate SG-1, och sändes för första gången 2004. Serien skrevs av Brad Wright och Robert C. Cooper.

Serien utspelar sig i staden Atlantis, som är rasen De Gamlas (the Ancients) förlorade stad, belägen i Pegasus-galaxen. Dit har ett hundratal forskare från ett tiotal nationer, tillsammans med soldater som skyddar dem, lyckats ta sig, sedan man upptäckt att man kan ta sig dit genom att kombinera nio särskilda stenar med rätt symboler i en så kallad stjärnport. Dessa stjärnportar, eller stargates som de också kallas, finns runt om i hela universum och används som portaler mellan olika världar. Den energimängd som krävs för att förflytta varelser genom stjärnportarna är enorm och Atlantis har inte nog med energi för att sända tillbaka expeditionen, så människorna blir därför till en början strandsatta på Atlantis. Redan i pilotavsnittet presenteras en ny och fruktansvärd fiende till mänskligheten – Wraith – en art som lever på människornas livsgnista och äter genom att hålla sina händer mot människans bröstkorg och på så sätt suga ut dess livskraft.

Atlantisexpeditionen under ledning av doktor Elizabeth Weir anländer till De Gamlas stad Atlantis. De möter ett folk som bor på den planeten som de även blir nära vänner med. Avskurna från Jorden möter de Wraith. Kampen mot denna art, som är en hybrid mellan människan och en insekt, fortsätter under större delen av första säsongen.

Även denna spinoff fångade mitt redan brinnande intresse för Stargate, det var lite trögt i början eftersom jag var van vid de starka karaktärerna från Stargate SG-1 men efter ett par avsnitt så var Jack, Sam, Teal´c och Daniel som ett suddigt minne och jag fastnade för de nya karaktärerna. Åter igen så är äventyren så påhittiga att man undrar hur man kan komma på sådana spännande händelser avsnitt efter avsnitt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar